Om oss

Historie

Kimen til Embla ble lagt på en korøvelse for grunnfagskoret (grunnfag musikk -92) da ingen av guttene dukka opp, og Norunn sporenstreks fløy på kontoret for å hente damekornoter. Jentenes stemmer var så homogene at under Egil Hovlands O come let us sing var overtonene så tydelige og klare at Norunn nesten mistet pusten.

Da hun ble kontaktet av NRK for å spille inn gamle norske barne- og folkesanger til Mari Lunnans Sangtimen, utgjorde disse jentene stammen i denne sanggruppa.

I 1994 tok Norunn mot til seg og meldte gruppa på en internasjonal korkonkurranse i Oscarshamn i Sverige, og jentene samlet seg til første øvelse i april. I juni, to måneder seinere, gikk de til topps under navnet Frøkenstiftelsen og koret var stiftet. Navnet Embla tok koret i 1997 da de innså at Frøkenstiftelsen ble en for stor utfordring å uttale i internasjonal sammenheng. Flere av de opprinnelige medlemmene er fortsatt aktive i koret.

Navnet Frøkenstiftelsen kom forøvrig inn i bildet på en togtur med Trondheim Symfoniorkester fra Lillehammer til Trondheim i 1993, etter en oppsetning av Norges ufullendte nasjonalopera om Olav Trygvason (Bjørnson/Grieg) i den dengang nyåpnede konsertsalen på Maihaugen. De åtte jentene som utgjorde starten i Frøkenstiftelsen holder fremdeles jubileet av 27. februar 1993 i hevd. Disse åtte var Hege Anita Vagnild, Elisabeth Silseth, Camilla Rusten, Hazel Eilertsen, Hanne Bæverfjord, Gunn Astrid Stalheim, Synnøve Hadland Scarbocci og Julie Skjelbred Ulvin.

Og resten er som de sier, historie…

Koret i dag

I dag er Embla et damekor bestående av 22 sangere i 20-, 30-, og 40-åra, opprinnelig bygd opp fra sangmiljøet rundt det som i dag er musikkvitenskap på Institutt for musikk, NTNU i Trondheim.

Navnet er hentet fra norrøn mytologi, der Embla var den første kvinne på jorden. Hun forbindes med kreativitet, kvalitet og kunstnerisk vekst – kvaliteter vi ønsker å stå for.

Embla er et aktivt kor med mange prosjekter. Musikalsk kjennetegnes vi først og fremst av en homogen og vakker klang. Dette er et resultat av dirigentens utrettelige arbeid og fokus.

Korets repertoar spenner fra folketoner til ny norsk musikk. Et av Emblas satsningsområder er å spre ny damekormusikk, derfor har vi fått mange komponister til å skrive for oss. Blant dem er Ståle Kleiberg, Truls Waagø, Trygve Brøske, Eldbjørg Raknes, Eva Ugalde og Maija Skille. Også korets egne medlemmer, samt tidligere medlemmer, bidrar til repertoaret, blant disse er Hanne Bæverfjord, Eva Holm Foosnæs og Ingunn Solem.

Embla logo E

Meritter

2022 City of Derry International Choir Festival, Irland

2. plass i internasjonal konkurransen

2017 Grand Prix of Nations Berlin, Tyskland

2. plass i kammerkor

4. plass i folklore

4. plass i sakral klasse

2015 Canta al mar, Spania

1. plass i sakral klasse

1. plass i kammerkor for like stemmer

1. plass i folklore

Høyeste poengsum totalt (blant 49 kor)

2010 Florilege Vocal de Tours, Frankrike

1. plass i damekorklassen

2009 Landskonkurransen for kor, Trondheim

2. plass i damekorklassen

2008 Concorso Corale Internazionale, Riva del Garda, Italia

1. pris i damekorklassen

1. pris i sakral klasse.

Høyeste poengsum totalt (blant 39 kor)

2006 Fleischman international trophy competition på 52nd Cork International choral festival, Irland

1 pris (blandet klasse)

2003 Marktoberdorf internasjonale korkonkurranse (Tyskland)

1 pris, damekor

2000 Landskonkurransen for kor, Trondheim

1. pris i damekorklassen

Pris for høyeste poengsum totalt

Korkonkurranse i Tolosa, Spania

2. pris i folketoneklassen

2. pris i sakral klasse

1999 EBUs internasjonale korkonkurranse "Let the Peoples Sing"

1. pris i klassen for like stemmer

The Silver Rose Bowl – vandrepokal for beste kor totalt

Internasjonal korkonkurranse i Montreux, Sveits

1. pris i konkurranse med alle 18 kor som deltok

1. pris for beste program og tolkningen av dette

1998 Polifonoco de concorso, Arezzo, Italia

1. plass i klassen for renessansemusikk

2. plass i klassen for romantisk og nyere musikk

1997 Schubertfestivalen i Wien, Østerrike

1. pris i damekorklassen

Schubertprisen for beste tolkning av et Schubertverk

1996 Internasjonal korkonkurranse i Sligo, Irland

1. pris i folketoneklassen

1. pris i madrigalklassen

1. pris i damekorklassen

2. pris i klassen for 4-eller flerestemt kor

1994 Internasjonal korkonkurranse Oskarshamn, Sverige

1. pris i damekorklassen

Embla logo E

CD-Utgivelser

Iterum Femina3

Iterum Femina (2011)

Embla har lenge fått høre at koret ville egne seg til å spille inn renessansemusikk. Nå er endelig resultatet her. Vi har fått med oss Norwegian Cornett & Sackbutts, et prisvinnende blåseensemble som spesialiserer seg på renessansemusikk.
Natures First Green

Nature's first green is gold (2006)

«Nature’s first green is gold» innholder hovedsaklig komposisjoner skrevet spesielt for Embla, i tillegg til komposisjoner koret har kjær. Komponister som har bidratt er bl.a. Ole Karsten Sundlisæter, Trygve Brøske, Eldbjørg Raknes, Maria Næss, Maija Skille, Eva Holm Foosnæs og Hanne Bæverfjord. Platen er innspilt i Hoeggen kirke, Trondheim i 2006 med Jørn Pedersen som produsent. CD-produksjonen er støttet av Norsk kulturråd og Terje Roll-Danielsen.

Utsyn redigert2

Nature's first green is gold (2006)

«Nature’s first green is gold» innholder hovedsaklig komposisjoner skrevet spesielt for Embla, i tillegg til komposisjoner koret har kjær. Komponister som har bidratt er bl.a. Ole Karsten Sundlisæter, Trygve Brøske, Eldbjørg Raknes, Maria Næss, Maija Skille, Eva Holm Foosnæs og Hanne Bæverfjord. Platen er innspilt i Hoeggen kirke, Trondheim i 2006 med Jørn Pedersen som produsent. CD-produksjonen er støttet av Norsk kulturråd og Terje Roll-Danielsen.

Salve regina Redigert

Salve Regina (1999)

Live-opptak fra Uranienborg kirke, Oslo, i forbindelse med en norgesturne. CD-en består av en rekke komposisjoner som er svært representative for koret. Tittelen gjenspeiler en komposisjon tilskrevet koret av Terje Bjørklund og er et krevende verk på 12 minutter. Ave verum corpus (Poulenc) er en vakker komposisjon som har fulgt koret i mange år.

Norsk tonekunst i kontraster Redigert

Norsk tonekunst i kontraster

Emblas første CD består av en rekke norske folketoner i tillegg til noen norske komposisjoner av nålevende komponister. Du kan finne sanger som Bendik og Årolilja (Jens Bugge Olsen), Å Ola Ola, min eigen unge (Bjørn Kruse), Neslandskyrkja og I am my brothers keeper (Knut Nystedt).

Videre synger koret vakre komposisjoner av for noen ukjente komponister som Anders Rønningen (Der skreg en fugl) og Ingunn Solem (Reven og lambet). Fire av verkene er skrevet spesielt for Embla.

I tillegg har Embla medvirket på CD-en Troll av Lumsk, samt et CD-prosjekt som ennå ikke er utgitt av den svenske komponiskten Mårten Jansson. Hør Det hev ei rose sprunge fra dette prosjektet her

Embla logo E